perjantai 12. joulukuuta 2014

Voi Kittilä, KittiläKittilässä kihisee. Ja on kihissyt jo pidemmän aikaa. Ainakin silmäilevällä otteella uutisvirtaa ja mediaa seuraavalle tulee tunne, ettei ole viikkoa ilman Kittilän kunnan asioiden julkista pöyhimistä. Tälläkin viikolla mm. Lapin Kansa hauskuutti minua useampaankin otteeseen Kittilä-uutisoinnilla

Tarinaa pukkaa, oli sitten lappilaisen median tai valtakunnan välineiden parissa. No, onpa kunnan nimi ainakin nyt tullut tutuksi läpi Suomen. Tähän asti kyseinen paikkakunta on Lapin ulkopuolella tunnettu paremminkin Levinä.

Eikä ihme, että Kittilän kunnan asiat – kunnanjohtajan erottamiset, epäilyttävät hissikaupat ja erilaisista kuntajohtamisen tehtävistä hyllytykset ja esteellisyyskysymykset – nousevat yhä uudestaan mediajulkisuuteen. Tarina täyttää kaikki hyvän jatkokertomuksen ja klassisen draaman piirteet. Näytelmän toimijoita ei voi syyttää ainakaan passiivisuudesta. On vauhtia ja vaarallisia tilanteita, ja mukana on kaikille pihaleikkejä leikkineille tuttu rosvo-pollari-klassikkoasetelma. Kittilän asioitahan pohditaan jo laajemminkin virkavallan eri instansseissa.

Hyvässä tarinassa on tyypillisesti vaikea tilanne, uhri, sankari ja konna tai konnia. Yleensä ”konna” on iso ja voimakas, jota vastaan heikko mutta rohkea ja sinnikäs sankari taistelee. Saapa nähdä, kuka Kittilän tarinassa voittaa, vai voittaako kukaan. Kovalla sinnillä näytetään etenevän kummallakin rintamalinjalla.

Kun julkista kähinöintiä tarkastelee kunnan maineen kannalta, sai draaman kaari millaisen päätöksen tahansa, voittajaa ei ole. Häviäjä on jo nyt selvillä. Viime kädessä häviävät kuntalaiset eli ”iloiset veromaksajat”. Jos kunta ei onnistu rekrytoimaan virkakuntaansa hyviä osaajia, kuntatalouden ja rakennemuutosten hallinta ei tuota kuntalaisten kannalta parasta mahdollista ratkaisua.

Maineuhka on todellinen. Sinänsä viihdyttävä ja mukaansa tempaava Kittilä-tarina toimii kuin magneetti, mutta tällä erää valitettavasti työntö- eikä vetovoimana. Kannattaisikin jo herätä miettimään, kuka osaava asiantuntija on myös niin hullunrohkea, että tulevaisuudessa haluaa hakeutua Kittilän virkakunnan johtopaikoille. Haastetta ei helpota se, että kiinnostus kuntajohtajien paikkoihin on muutoinkin viime vuosina ollut laskusuunnassa.

Varsin moni kuntajohtajan paikasta kiinnostunut todennäköisesti miettii, millaiset toimintaedellytykset ja työrauha missäkin kunnassa on, ja vetää mediassa esiin nostettujen tarinoiden perusteella omat johtopäätöksensä.

Aiemmin Sodankylään liitettiin riitaisa maine. Mutta eipä taideta liittää enää. On ollut ilo seurata, miten kuntaviestintään panostamalla mielikuvaa kunnasta on saatu muutetuksi myönteisempään suuntaan. Kun viime aikoina olen lueskellut Lapin Kansaa, kunta näyttää saavan hyvin ja hyvässä hengessä tuoduksi julkisuuteen ne asiat, jotka ovat kunnan kehityksen ja kuntalaisten kannalta tärkeitä ja olennaisia.

Näyttäisi siltä, että luottamusjohtokin on oivaltanut roolinsa oman kunnan maineen suurlähettiläinä ja turha kärhämöinti on jäänyt taka-alalle.

Junantuomana olen tällä hetkellä oikein tyytyväinen, kun 2000-luvun alkupuolella valitsimme yrityksemme ja pääkotimme sijaintipaikaksi Sodankylän. Jos nyt valitsisin lappilaista kotikuntaa, valinta olisi todennäköisesti sama. Varma olen siitä, että Kittilää en ainakaan valitsisi.

Jos viestinnän ammattilaisena saisin antaa naapurikunnalle neuvon, neuvoisin vähän äkkiä ja rivakasti ryhtymään toimiin kuntamaineen pelastamiseksi. Muistuttaisin myös, että hyvä kuntamaine voi perustua vain vastuulliseen ja läpivalaisun kestävään toimintaan sekä hyviin tekoihin. Niiden kautta syntyvät hyvät tarinat.

Viestintä tai imagokampanjat eivät ole sellaista pyykkipulveria, joka pesee mustan valoiseksi.


- Helena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti